Cart:

0 item(s) - € 0,00
U heeft niets in uw winkelwagen.

0

Welkom bij De Vloeren Kenner

Lamelparket

Bij De Vloeren Kenner is lamelparket op het moment het best verkochte parket. Lamelparket bestaat uit drie lagen hout. De onderste en middelste laag zijn van populierenhout en de toplaag van eiken. De lagen zijn dwars op elkaar verlijmd. De onderste en bovenste laag in de lengterichting en de middelste laag in de breedterichting. Omdat hout voornamelijk in de breedte "werkt" is het resultaat hiervan dat de verschillende lagen tegen elkaar in werken. Hierdoor ligt het hout nagenoeg stil en zal lamelparket ten opzichte van massieve vloerdelen veel minder werken.
 
Soorten lamelparket
Er bestaan grofweg drie typen lamelparket; dunlamel (tot ongeveer 10mm dikte), standaard lamel (ongeveer 14mm dikte) en multiplank (ongeveer 20mm dikte).
 
Dunlamel
Het dunlamel is over het algemeen een 10mm lamelparket met een 2.5mm toplaag. Dit lamelparket is vaak lager geprijsd dan het standaard lamel. Dit lamelparket is met gemak nog een keer op te schuren als u bijvoorbeeld na een aantal jaar op de kleur bent uitgekeken. Omdat de totaaldikte van dit lamelparket dunner is dan van de standaard lamel en de multiplank leent dit lamel zich minder goed om op minder egale ondergronden te plaatsen. Ook de conbinatie met hele dikke ondervloeren is niet optimaal.
 
Standaard lamel
Het standaard lamelparket is een lamelparket van ongeveer 14mm totaaldikte met een 3mm toplaag. Deze toplaag is zonder problemen twee keer op te schuren om er bijvoorbeeld na verloop van tijd een hele andere uitstraling aan te geven. Door de gustige prijs/kwaliteitsverhouding is dit type parket binnen het lamelparket het meest verkocht.
 
Multiplank
De multiplank wordt ook wel aangeduid als diklamel, combiplank of duoplank. Dit is enigsinds verwarrend omdat deze producten allemaal grotendeels het zelfde zijn. Wij spreken hier over de multiplank. De multiplank is een dik lamelparket van zo'n 20mm met een (meestal) 6mm dikke eiken toplaag. Door de grote totaaldikte is dit type lamelparket de meest stabiele in zijn soort en door de extra dikke toplaag zijn deze vloeren ook nog vaker op te schuren en eventueel anders te behandelen of te kleuren dan een standaard lamelparket. Nadeel van de multiplank is de prijs. Deze ligt aanzienlijk hoger dan bij andere typen lamelparket.
 
Lijmen of een kliksysteem
Er bestaan twee typen lamelparket. Het lijmsysteem en het kliksysteem. Het grooste deel van het lamelparket is voorzien van een lijmsysteem. Dit houdt in dat de planken rondom voorzien zijn van een mes- en groefverbinding. In deze verbinding spuit men zogenoemde "nadenlijm" en vervolgens plaatst men de delen in elkaar.
Het kliksysteem is voorzien van een zogenoemde lepel en groef, waardoor er geen lijm nodig is bij het plaatsen van de vloer. De lepel en groef vallen in elkaar, zoals ook bij kliklaminaat gebruikelijk is. Het voordeel hiervan is dat het lamelparket na verloop van tijd ook te demonteren en te verhuizen is. Bij een gelijmd lamelparket is dit niet mogelijk.
 
Lak, olie of was
Kant en klaar gelakt lamelparket is in Nederland bijna niet meer te verkrijgen. De vraag hiernaar is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Dit alles ten gunste van geolied lamelparket. Bij een kant en klaar geolied lamelparket hoeft u direct na installatie niets meer te doen. De vloer is immers in de fabriek al van een masterolielaag voorzien. Indien ook de juiste onderhoudsmiddelen worden gebruikt beperkt het onderhoud van een geoliede vloer zich tot het eens per jaar plaatselijk bijolieen van de druk belopen delen. Er hoeft dus niets geschuurd te worden!
Vloeren die in de parketwas zijn gezet hebben het zelfde voordeel als een geoliede vloer als het gaat om het schuren van de vloer, echter is de was altijd lastiger aan te brengen dan parketolie. Omdat het aanbrengen van was arbeidsintensiever is dan het aanbrengen van olie kiest men in de praktijk vaak voor een olievloer.
 
Overige behandelingen
Naast een lak-, olie- of was behandeling zijn er bij De Vloeren Kenner nog diverse andere behandelingen van uw vloer mogelijk:
 
Borstelen
Bij het borstelen van een parketvloer wordt de plank met een grote draaiende stalen borstel in de lengterichting bewerkt. Hierdoor verhardt de vloer, doordat de zachte delen eruit zijn geborsteld. Tevens zorgt borstelen voor een verduidelijking van de structuur in het hout.
 
Roken
Door een vloer te roken krijgt de vloer een natuurlijke donkerdere uitstraling en wordt de aanblik van het oppervlak iets onregelmatiger. Het roken gebeurt door ammoniakdampen over de vloer te laten, waardoor het looizuur in het hout terugloopt. Omdat er in verschillende soorten vloeren diverse percentages looizuur zitten kunnen er bij roken diverse effecten ontstaan.
 
Handschrapen
Om een vloer de uitstraling van een middeleeuwse vloer te geven wordt de vloer handgeschraapt. Men gaat bij dit proces met een schraper in de lengterichting van de plank en schraapt de zachtere delen hout er uit. Hierdoor ontstaat een licht golvend oppervlak wat de vloer aan een middeleeuwse parketvloer doet denken.
 
Verouderen
Bij het verouderen van een parketvloer worden er op willekeurige plaatsen, per plank verschillende deukjes aangebracht. Het grote voordeel van een verouderde parketvloer is naast de authentieke uitstraling, het feit dat men minder voorzichting hoeft te zijn met de vloer, omdat er immers bij aanvang van het gebruik al deukjes in de vloer zitten.
 
Prijs
Een groot voordeel van lamelparket is de prijs. Ten opzichte van een massieve plankenvloer is lamelparket veel goedkoper. Doordat er op het gemiddelde lamelparket een drie milimeter eiken toplaag zit is deze plank aanzienlijk goedkoper en op de levensduur of de stabiliteit heeft het geen invloed. Dit is een belangrijke reden voor consumenten om de laatste jaren voornamelijk nog de keuze te maken voor dit type parket.