Cart:

0 item(s) - € 0,00
U heeft niets in uw winkelwagen.

0

Welkom bij De Vloeren Kenner

Onderhoud

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede of hardwas behandelde vloer. Vlekken zijn bijna niet te vermijden zeker niet met kinderen en of huisdieren, of wanneer de houten vloer in de keuken ligt. Tegenwoordig zijn veel vloeren ook behandeld met lichte oliën, zoals wit en licht grijs. Deze zijn extra besmettelijk. Gelukkig is er goed nieuws omdat veel vlekken te behandelen en verwijderen zijn (de uitzondering zijn diep ingetrokken vlekken van zuren, maar ook deze zijn voor een deel uit te bleken met ontweringswater of oxaalzuur).


Hoe verwijder je vlekken van een met hardwas of olie behandelde vloer:

1. Zwarte vlekken cq vegen door rubber van schoenzolen. Deze zijn te verwijderen met een vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber, samen met de gum gaan ze rolletjes vormen. Deze kun je opzuigen of -vegen (neem wel een ouderwetse witte vlakgom zonder schuurmiddel erin). Indien de olie of hardwaslaag beschadigd is het aan te raden de vloer ter plekken even met onderhoudsolie bij te werken.

2. Vetvlekken, koffie, wijn en overige vlekken. Deze kunnen meestal goed of grotendeels verwijderd worden met water en vloerenzeep (Client-Z van Aquamarijn). Volg de aanwijzingen op de verpakking en maak het aan in de aanbevolen verhouding met water en boen de vlek weg (boen altijd met de richting van de nerf mee). Wanneer de vlek zeer hardnekkig is kan je het ook proberen met een Intensief reiniger voor houten vloeren dit middel is net wat agressiever en reinigt dieper (Clien-S van Aquamarijn).

Als de vlek nog niet weggaat gebruik in het uiterste geval dan de groene kant van een schuursponsje met de intensiefreiniger. De vloer spoelen met een beetje schoon water en direct zeer goed droog maken. Door met het schuursponsje te boenen heeft de vloer een schuurplek deze moet na het drogen direct bijgewerkt worden met onderhoudsolie of de originele basisolie.

Glanzende vetvlekken in een olievloer (dus niet een hardwax vloer) kunnen weggehaald worden door te deppen met doek gedrenkt in schoonmaakazijn. Daarna direct schoonmaken met schoon water en droog maken.

3. Kleine vlekken verwijderen die niet weggaan met schoonmaken zoals beschreven bij punt 2. Deze vlekken moeten eruit geschuurd worden, dit kan alleen bij oppervlakkige vlekken en zal waarschijnlijk niet werken bij vlekken veroorzaakt door een reactie met het looizuur in de plank.

Schuren kan ter plaatse en niet de hele vloer hoeft geschuurd te worden. Schuur met fijn schuurpapier (korrel 120) in de lengterichting van de plank/nerf over de vlek tot je bij het blanke hout bent. Bij 50% van de gevallen is de vlek er dan uit geschuurd. Soms moet je nog iets doorschuren, maar als dan de vlek niet weg gaat, is deze te diep in het hout getrokken en dan moet je ermee leren leven of de plank moet vervangen worden door een nieuwe. Na het schuren moet je de vloer goed stofvrij maken en weer impregneren met de basisolie van de vloer in de juiste kleur. Meestal kan je de olie/hardwas opzetten met een doek, na 5 minuten de plek goed droog wijven en dit na een dag nogmaals herhalen. Indien de aanwijzingen op de verpakking afwijken volg de aanwijzingen op de verpakking. Het kan zijn dat de geschuurde plek in het begin lichter is dan de rest van de vloer. Dit komt omdat de vloer door invloed van UV al wat verkleurd is. Door het schuren van het hout kan het zijn dat de verkleuring eruit geschuurd is. Na verloop van tijd zal ook de plek weer bijkleuren.

4. Watervlekken verwijderen. Als je watervlekken krijgt in je eiken vloer is het vaak een van de drie onderstaand beschreven oorzaken.

  1. De vloer is net in de olie gezet, aangezien er vaak met oxiderende oliën wordt gewerkt, zou een watervlek betekenen dat de olie nog niet uitgehard is (uitharden van olie gaat normaal binnen 3 weken). Dit zijn vaak witachtige vlekken op de olielaag. De oplossing is de vlek even opnieuw behandelen met olie uitpoetsen en de vlek is weg.
  2. De vloer is verwaarloosd en heeft te weinig olie, hierdoor wordt het hout niet beschermd. Als het oppervlakkige watervlekken zijn kan je ze eruit krijgen door de vloer opnieuw in de olie te zetten. Als het diepere donkere vlekken zijn kan je de vlekken eerst behandelen met ontweringswater (oxaalzuur) en daarna de vloer opnieuw in de olie zetten. Doe dit door eerst de te behandelen plank kaal te schuren en dan oxaalzuur met een penseel op de vlek aanbrengen. Kijk na een uur of de vlek al is weggetrokken, zo niet herhaal het nog een keer, Bij echte diepe blauwe watervlekken is er een grote kans dat de vlek er niet 100% uitgaat. 50% van de vlekken zijn niet te verwijderen. (PAS OP EEN GEROOKTE VLOER NIET MET ONTWERINGSWATER, OXAALZUUR BEHANDELEN), omdat het dan ook het roken teniet doet.
  3. Een watervlek doordat er bijvoorbeeld en plantenbak op de vloer heeft gestaan kan je er ook op bovenstaande manier uithalen zoals (punt 4.2). Deze vlekken onstaan ook bij goed onderhouden vloeren.

5. Grote vlekken verwijderen die niet weggaan met schoonmaken zoals beschreven onder punt 2. Bij grote vlekken is het beter 1, 2 of meer planken geheel in een keer op te schuren. Plak de te schuren planken af zodat je niet per ongeluk de planken die geen vlek hebben schuurt (beschadigd) aan de randen. Volg verder de aanwijzingen zoals bij kopje 3 omschreven.


Vlekken voorkomen:

Voorkomen is beter dan genezen dit geld zeker voor vlekken in houten vloeren.

1. Maak een vlek zo snel mogelijk schoon, dan is de kans op een blijvende vlek minimaal. Ook als bijvoorbeeld een huisdier 's nachts een ongelukje heeft gehad is het beter om deze 's ochtends goed schoon te maken en indien nodig te behandelen volgens punt 2 van vlek verwijderen. Als er al verkleuring van het eiken is opgetreden, dan liefst direct behandelen met ontweringswater.

2. Wees voorzichtig met nieuw geoliede vloer. Een geoliede of gewaste vloer is na het aanbrengen vaak al naar 12 uur droog en beloopbaar. Toch duurt het vaak 3 weken voor dat de olie/was goed is uithard en bestendiger is tegen water en vlekken. Dit geld ook voor bijgewerkte plekken waar een nieuwe olielaag op is gegaan.

3. Onderhoud de vloer regelmatig met vloerzeep en de juiste onderhoudsolie en of kleur verfrisser. Zeker in de keuken of op veel belopen stukken is het aan te raden eens in de 3 tot uiterlijk 6 maanden te doen andere ruimtes is 1 maal per jaar voldoende. U kunt hiervoor gebruik maken van onze onderhouds pakketten voor dagelijks onderhoud en periodiek onderhoud. Een goed onderhouden vloer is beter beschermd tegen vlekken.


Onderhoudsadvies voor uw eiken houten vloer

Vloeren krijgen veel te verduren. Daarom is regelmatig en  juist onderhoud van groot belang. Hieronder treft u het onderhoudsadvies van een geoliede en gelakte vloer aan.

  Onderhoud ROYL olie vloer

 Onderhoud ROYL olie vloer

 Onderhoud SKYLT vloer

 Onderhoud SKYLT vloer

Let op:

- Gebruik voor het schoonmaken van uw olie-/was- of Skylt vloer altijd de bijbehorende onderhoudsmiddelen;

- Gebruik voor het schoonmaken van uw olie-/was- of Skylt vloer nooit een microvezeldoek. Dit kan krassen in de olie, was of Skyltlak veroorzaken.

Gebruikt u een niet door ons geadviseerd schoonmaakmiddel dan komt de garantie op de olie-/was- of Skylt laag te vervallen.