Leginstructies en tips
Voorbereiding
Het leggen van een houten vloer is een gedetailleerde klus die zorgvuldige voorbereiding en uitvoering vereist. Hier is een stappenplan om je te helpen bij het leggen van een houten vloer:
Benodigde materialen en gereedschappen:
- Lamelparket vloerdelen
- Ondervloer (geschikt voor lamelparket)
- Lijm voor houten vloeren (indien nodig)
- Meetlint
- Potlood
- Rechte snijliniaal
- Decoupeerzaag
- Zaagtafel of inkortzaag
- Winkelhaak
- Rolmaat
- Snijliniaal
- Aanslagblok
- Hamer
- Veiligheidsbril en kniebeschermers (optioneel, maar aanbevolen)
Stappen
1) Voorbereiding:
Zorg ervoor dat de ondervloer volledig schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden, zoals stof, vuil of oneffenheden. Wanneer de dekvloer niet helemaal glad is adviseren wij deze glad te maken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.
2) Acclimatiseren:
Laat de lamelparket vloerdelen acclimatiseren in de ruimte waar je ze gaat leggen. Dit helpt het materiaal aan te passen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte. Over het algemeen wordt aanbevolen om laminaat vloerdelen gedurende minimaal 48 tot 72 uur in de ruimte te laten acclimatiseren voordat je ze installeert.
3) Leg de ondervloer:
Als je een ondervloer gebruikt, rol of leg deze dan uit volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de naden goed aansluiten en eventueel overlappen volgens de aanbevelingen. Er worden verschillende ondervloeren aangeboden voor het gebruik bij lamelparket vloeren. De te kiezen ondervloer is afhankelijk van de woonsituatie en uw wensen. Een ondervloer kan zorgen voor extra akoestische isolatie en warmte-isolatie. Het kiezen van de juiste ondervloer kan dus een groot verschil maken in de levensduur en het comfort van uw houten vloer.
Bekijk ons assortiment
4) Beginpunt bepalen:
Kijk naar de lichtinval in de ruimte en de gebruikelijke kijkrichting. Over het algemeen wordt aanbevolen om de vloerdelen parallel aan het licht te leggen en in de richting waarin je normaal gesproken kijkt wanneer je de kamer binnenkomt. Meestal begint men met het leggen van de vloer langs een van de lange muren in de ruimte. Dit kan de ruimte langer laten lijken en zorgt voor een natuurlijke visuele uitstraling.
5) Eerste rij leggen:
Plaats de eerste lamelparket plank met de groef naar de muur en gebruik afstandswiggen om een kleine opening tussen de plank en de muur te creëren. Dit is belangrijk voor uitzetting van het materiaal.
6) Verdere rijen leggen:
Plaats de volgende planken door de veer van de nieuwe plank in de groef van de vorige plank te schuiven. Gebruik een aanslagblok en hamer om de planken voorzichtig in elkaar te tikken. Het restdeel van de eerste rij kan meestal worden gebruikt als eerste plank bij de volgende rij. Op deze manier krijgt u een mooi verloop in het patroon.
7) Rijen inkorten:
Als je aan het einde van een rij komt, meet dan de overgebleven ruimte en zaag de plank op maat met behulp een inkortzaag of zaagtafel.
8) Uitsparingen maken:
Voor obstakels zoals pilaren of leidingen, tekent u de vorm van de uitsparing op de plank en gebruik u een scherpe decoupeerzaag om deze uit te zagen.
9) Laatste rij:
Meet en zaag de planken van de laatste rij op maat. Gebruik mogelijk een trekijzer om de laatste rij planken goed op hun plaats te krijgen.
10) Afwerking:
Verwijder de afstandswiggen en zorg ervoor dat de randen van de vloer mooi aansluiten op de muren. Installeer eventuele plinten om de randen netjes af te werken.
Bekijk ons assortiment
11) Reiniging:
Voor elk type afgewerkte vloer heeft De Vloeren Kenner een geschikte reiniger of conditioner. Bepaal binnen het menu eerst hoe uw vloer is afgewerkt en daarna kiest u een van de getoonde en geschikte producten.
Bekijk ons assortimentConclusie
Het is belangrijk om geduldig en precies te werken, en altijd de instructies van De Vloeren Kenner en de leverancier van de eventuele ondervloer of lijm te volgen. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail kun je een prachtige en duurzame houten vloer leggen die lang meegaat en je ruimte transformeert.